A mai technológiával a szennyvíz csatornákat és csővezetékeket már belülről is megvizsgálhatjuk anélkül, hogy bármilyen bontási munkát végeznénk. A kamerás csatornavizsgálattal megvizsgálhatjuk, hogy a csatornahálózat milyen műszaki állapotban van, ezáltal szinte pontosan meghatározhatjuk szennyvíz hálózatunk élettartalmát.

A kamerás csatornavizsgálat pontosan megmutatja nekünk, hogy a föld alatt milyen úgy nevezett vak rákötések vannak a csővezetékre, illetve a rákötések és illesztések állapotát.

A csatornavizsgálattal könnyen észrevehető az építési törmelék, az illesztéseknél benőtt fagyökérzet és ha beszakadt a vizsgált csővezeték. A kamerás csatornavizsgálat egy kis színes monitoron könnyen nyomon követhető, melyről igény esetén felvételt is készítünk, majd a tapasztaltakat csatornakamerázási szakvéleménnyel támasztjuk alá. A felvételen jól látható a dátum, a pontos idő valamint az információk a vizsgált szakaszról.

Egy úgynevezett méterszámláló segítségével a pontos távolság is könnyen beazonosítható, az integrált berudalónak köszönhetően a nyomvonalkeresésben is segítségünkre lehet. Csatornakamerázás alkalmával csak megfelelő szakértelemmel rendelkező személy foglalkozhat. A kamerás csatornavizsgálat egy szakértelmet igénylő vizsgálat, a csatorna kamera nagy segítség a csatornánk élettartamának beazonosításakor.

A csatornakamerát egy úgynevezett berudaló, üvegszálas integrált betoló rúd, és ha szükséges, egy kamera kocsi segítségével toljuk előre a csatornában, csővezetékekben a vizsgálni kívánt szakaszon. A kamerás csatornavizsgáló berendezés önálló fehér fényű világításának köszönhetően a csővezeték belsejét tökéletesen megvilágítja, így az jól belátható a teljes keresztmetszetben. Könnyen észrevehető és könnyen felismerhető a probléma amennyiben hibás a csővezeték. Jól látható, hogy a csatornának megfelelő-e a lejtése és egymásba illesztése.